backgroundtop
Logo van deenkel.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE ENKEL / ANATOMIE

ANATOMIE ENKEL

 

Het enkelgewricht is in de menselijke anatomie het gebied dat de voet met het onderbeen verbindt. De enkel is herkenbaar aan twee zichbare knobbels. De knobbel aan de buitenzijde van het onderste deel van het kuitbeen heet malleolus lateralis. De knobbel aan de binnenzijde van het onderste deel van het scheenbeen heet malleolus medialis.

Het enkelgewricht wordt in de medische wereld alleen als het bovenste spronggewricht beschreven, maar in algemene zin kan gezegd worden dat het bovenste- en onderste spronggewricht onderdeel van de enkel zijn.

Het bovenste spronggewricht (articulatio talocruralis) zorgt voor de op- en neerbeweging van de voet. De opkomende beweging heet dorsaalflexie en de neergaande beweging heet plantairflexie. Het bovenste spronggewricht is een scharniergewricht en verbindt het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) met het sprongbeen (talus). De onderste einden van het scheen- en kuitbeen vormen samen de enkelvork die het sprongbeen als het ware omvat. De uiteinden van het scheenbeen, het kuitbeen en de bovenzijde van het sprongbeen zijn bedekt met een verend kraakbeen.

Het onderste spronggewricht (articulatio talotarsalis) zorgt voor het zijwaarts kantelen van de voet.

De kuitspieren (die overgaan in de achillespees) zorgen voor de neergaande beweging van de voet. De scheenbeenspier (tibialis anterior) zorgt voor de opgaande beweging van de voet. Belangrijke slijmbeurzen rond de enkel zitten tussen het hielbeen en de achillespees en tussen de achillespees en de huid. Daarnaast zijn er nog onderhuidse slijmbeurzen ter hoogte van de binnen- en buitenzijde van de enkel.

Aan de binnenzijde van de enkel zitten stugge structuren die mede de passieve stabiliteit van de voet en de opvang van grote krachten op de voet verzorgen. De buitenbanden (laterale ligamenten) zijn daarentegen rekbaar . De voorste buitenband (Anterieur TaloFibulair Ligament) speelt een belangrijke rol bij de bewegingen tussen de enkelvork en het sprongbeen (talus). Daarnaast geeft de buitenband (CalcaneoFibulaire Ligament) zijwaartse stabiliteit. De achterste buitenband (Posterieur TaloFibulair Ligament) completeert het buitenbandcomplex.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL