backgroundtop
Logo van deenkel.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE ENKEL / CHRONISCHE ENKELINSTABILITEIT

CHRONISCHE ENKELINSTABILITEIT

 

Instabiliteit van de enkel kan gepaard gaan met vaker voorkomende verzwikkingen en/of in wisselende mate pijn, zwelling en stijfheid. Dit complex van symptomen wordt chronische laterale instabiliteit genoemd.

Onderzoek en diagnose chronische enkelinstabiliteit

Lichamelijk onderzoek, radiologisch stressonderzoek

Conservatieve behandeling chronische enkelinstabiliteit

Orthese of brace, fysiotherapie

Operatieve behandeling chronische enkelinstabiliteit

Beschadigde structuren worden terug gehecht en eventueel versterkt, bandreconstructie

 

Het blijkt dat een relatief grote groep mensen (20-40%) die een scheur (ruptuur) van het buitenbandcomplex hebben gehad, restklachten overhouden. Een van de belangrijkste klachten is het gevoel van instabiliteit. Dit kan gepaard gaan met vaker voorkomende verzwikkingen en / of in wisselende mate pijn, zwelling en stijfheid. Dit complex van symptomen wordt chronische laterale instabiliteit (CLI) genoemd. Er kunnen verscheidene factoren van belang zijn. Er kunnen passieve factoren (botstructuren, banden, kapsel) een rol spelen bij de instabiliteit. Er wordt dan gesproken over een mechanische instabiliteit. Als actieve factoren (coördinatie, aansturing, spierfunctie, concentratie) een rol spelen wordt er van functionele instabiliteit gesproken.

Als er sprake is van chronische instabiliteit kan het zijn dat de scheur in het kapselbandapparaat niet vast groeit of het herstelt zich zodanig dat het bandapparaat als geheel te lang is. Meestal ontstaat dit pas nadat de enkelbanden meerdere malen gescheurd zijn geweest. De voorste buitenband kan in spanning zijn afgenomen waardoor het sprongbeen naar voren kan schuiven ten opzichte van de enkelvork. Als de buitenband minder gespannen is resulteert dit in een toegenomen binnenwaartse kantelbeweging van de voet ten opzichte van het onderbeen.

 

Onderzoek en diagnose chronische enkelinstabiliteit

Er zal lichamelijk onderzoek met specifieke testen gedaan worden om de stabiliteit van de enkel te bepalen. Dysfunctie van de banden is niet de enige oorzaak van chronische laterale instabiliteit. Mensen met aantoonbare posttraumatische gewrichtslaksheid kunnen zonder enige klacht functioneren. Daarentegen hebben veel patiënten met chronische laterale instabiliteit een stabiele achtervoet. Er is dikwijls sprake van mechanische en functionele instabiliteit.

Radiologisch stressonderzoek kan de mate van de voorwaartse beweging objectiveren. Hierbij moeten beide voeten met elkaar vergeleken worden.

 

Conservatieve behandeling chronische enkelinstabiliteit

Een conservatieve behandeling van chronische enkel instabiliteit kan ondersteund worden door middel van een orthese of brace. Het blijkt dat dit vaak voorkomende verzwikkingen kan doen afnemen. De beweeglijkheid van de enkel wordt beperkt door de brace en de aansturing van de spieren verloopt beter waardoor de enkel beter wordt opgevangen. Het is aan te raden goed advies voor goed gebruik van de brace te nemen alvorens tot aanschaf van een brace over te gaan. Naast het gebruik van een brace blijkt het goed oefeningen die gericht zijn op de controle van de enkel onder leiding van een fysiotherapeut uit te voeren.

 

Operatieve behandeling chronische enkelinstabiliteit

Bij aanhoudende instabiliteitsklachten volgt doorgaans verder onderzoek dat gericht is op de mechanische instabiliteit. Afhankelijk van leeftijd, sportactiviteiten, beroep, mate van klachten, kan besloten worden tot een operatief herstel van de enkelband(en) over te gaan. Er zijn veel verschillende soorten operatietechnieken. De beschadigde structuren worden teruggehecht en eventueel versterkt met lokaal aanwezige wekedelenstructuren zoals een aanwezige kapselband.

In sommige gevallen wordt reconstructie van de band aanbevolen. Hierbij kan onder andere gebruik gemaakt worden van een pees uit het eigen lichaam. Vaak wordt van de peroneus-brevispees (pees aan de buitenzijde van de enkel) gebruik gemaakt.

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL