backgroundtop
Logo van deenkel.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE ENKEL / OS CUBOID SYNDROOM
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

CUBOID SYNDROOM (teerlingbeen)

 

Het os cuboideum is een van de zeven voetwortelbeentjes in de voet.

Symptomen bij cuboid syndroom:

Pijn buitenzijde van de voet met soms algehele zwakte van de voet. Pijn met name bij sporten, springen, landen en op de tenen staan.

Onderzoek en diagnose bij cuboid syndroom:

Anamnese, Lichamelijk onderzoek, röntgenfoto

Conservatieve behandeling cuboid syndroom:

Fysiotherapie, evt voeten standcontrole en -correctie door een voetspecialist

Operatieve behandeling cuboid syndroom:

Manipulatie van het cuboid onder narcose tijdens een kijkoperatie (arthroscopie).

 

Het os cuboideum, ook wel het teerlingbeen genoemd, is één van de zeven beenderen van de voetwortel. Dit bot ligt aan de buitenzijde van de voet en het heeft verschillende gewrichtsvlakken. Hiermee articuleert het os cuboideum met teen 4 en 5, met het os cuneiforme mediale (een dan de drie wigvormige beenderen), het os naviculare en via een naar achter gericht gewrichtvlak met het hielbeen.

 

Symptomen Cuboid syndroom

Bij het cuboidsyndroom beweegt het gewricht tussen os cuboideum en os calcaneus (hielbeen), het  articulatio calcaneocuboidea, niet goed. Hierdoor ontstaat irritatie van het omliggende gewrichtskapsel, pezen en/of ligamenten en de pees van de peroneus longus. De pees van de peroneus longus spier loopt voorbij het os cuboideum en hecht aan op de kleine teen. Deze spier trekt de voet naar buiten en strekt de voet.

Het cuboidsyndroom kan bijvoorbeeld ontstaan na een enkelverzwikking. Het os cuboideum kan hierdoor licht verschuiven waardoor de gewrichtsvlakken niet meer goed staan ten opzichte van elkaar. Het cuboidsyndroom kan zorgen voor langdurige restklachten na een enkelverzwikking.

Het cuboidsyndroom kernmerkt zich door: pijn aan de buitenzijde, kleine teen kant van de voet, met soms algehele zwakte van de voet. Het gaat meestal om blijvende of toenemende pijn zowel aan de voor- als aan de achterzijde in de buurt van het art calcaneocuboidea, na een enkelverzwikking waarbij de voet binnenwaarts en naar strekking is bewogen. Pijn is vooral aanwezig tijdens sport, bij bijvoorbeeld springen en landen. Op de tenen staan is vaak ook gevoelig. De pijn kan soms tijdelijk verdwijnen.

Deze aandoening komt vooral voor bij atleten en dansers omdat deze sporters veel springen, waarbij er veel impact komt op de voet. Ook komt het voor bij basketballers en tennissers, omdat zij veel wenden, keren en zijwaartse bewegingen maken waarbij zij de buitenrand van hun voet gebruiken.

 

Onderzoek en diagnose bij Cuboid syndroom

Om de diagnose te kunnen stellen wordt er gebruik gemaakt van een vraaggesprek (anamnese) en lichamelijk onderzoek. Met behulp van beeldvormende technieken is het cuboidsyndroom namelijk niet te ontdekken. Beeldvormend onderzoek, zoals bijvoorbeeld röntgenfoto, kan wel verstandig zijn om andere problematiek, zoals bijvoorbeeld een breuk, uit te sluiten.

Bij het lichamelijk onderzoek worden verschillende zaken bekeken. Zo wordt het os cuboideum gepalpeerd (getast). Deze is vaak pijnlijk. Ook het verschuiven van dit botje is vaak pijnlijk.  De pijn treedt vooral op bij lopen. Verder worden er testen afgenomen om te kijken hoe de middenvoetsbeenderen bewegen. Er wordt gekeken naar de binnenwaartse beweging (supinatie/inversie) en de zijwaarts naar buitendraaiende beweging (abductie).

Ook is er meestal sprake van pijn en beperkingen bij tenenstand of bij de single leg hop test, waarbij er gesprongen wordt op één been.

 

Conservatieve behandeling Cuboid syndroom

De behandeling bestaat voornamelijk uit het weer goed laten verlopen van de bewegingen tussen de botstukken. Een manipulatie van het os cuboideum, uitgevoerd door een specialist zoals bijvoorbeeld een manueel therapeut, is één van de behandelopties. Een techniek hiervoor is de door Newell en Woodle (1981) beschreven ‘cuboid whip’. Het os cuboideum wordt hierbij weer op de plek gezet, hierbij is vaak een knapje hoorbaar. Verder moet er nog gekeken worden naar de voetenstand en kunnen er bij overpronatie van de voet zooltjes worden aangeraden. Meestal is deze aandoening goed te behandelen en kan de patiënt spoedig weer al zijn/haar activiteiten uitvoeren.

 

Operatieve behandeling Cuboid syndroom

Zoals hier boven al staat, is de behandeling meestal conservatief. Als dit niet werkt, kan er een kijkoperatie gedaan worden en kan het os cuboideum operatief recht gezet worden.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL